Marockanska sardiner i cous cous och Ratatouille

Det gemensamma målet är för de olika tillagningssätten är att skapa en grönsakskonstellation med krämig, len konsistens som smälter i munnen.

Precis som alla goda ting så har detta kära barn många namn. Pisto i Spanien, samfaina i Katalonien, tombet i Mallorca, caponata och ciambotta i Sicilien, briám och tourloú i Grekland, şakşuka och türlü i Turkiet och lecsó i Ungern.

marocko-sardiner-la-gazelle-rataouille-3
Sardinerna heter Safi och kommer från La Gazelle i Hötorgshallen. De finns både i en stark och en mild tappning och de är precis lika goda tillsammans med cous cous och vitlök, så som jag åt dem ovan.

Nedan är La Gazelles Rataouille med sardiner:

Ratatouille med Marockanska sardiner
 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 6
Ingredienser
  • 1 gul lök
  • ½ gul paprika
  • ½ röd paprika
  • ½ grön paprika
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm malen spiskummin
  • ½ tsk mejram
  • ½ tsk timjan
  • salt och peppar
  • 200 g krossade tomater
  • 2 kokade ägg
  • 1 burk sardiner
Instruktioner
  1. Skär grönsakerna i jämnstora bitar och hacka löken.
  2. Stek lök och aubergine i olivolja i cirka 5 minuter tills det får lite färg.
  3. Lägg därefter i paprika och zucchini och stek ytterligare några minuter. Rör om kärleksfullt.
  4. Pressa över vitlöken. Salta och peppra.
  5. Häll på tomaterna och kryddorna.
  6. Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter. Lägg i äggen (finhackade) och sardinerna de sista 4 minuterna och rör om.
  7. Servera nystekt.