Hallens hollandasie med brynt smör

Nu är det äntligen dags för matälskares mest efterlängtade årstid. I takt med att vårsolen värmer upp gator och torg letar sig också årets spröda och primörer äntligen upp ur jorden. Den gröna sparrisen är först ut och med sin aromatiska smak får den gärna ta plats på tallriken. Sparris tillagas bäst med lätt hand —  ät den precis som den är tillammans med Hallens egna hollandaise gjort på brynt smör. Ett recept med enkla och rena smaker som passar utmärkt som förrätt en varm sommarkväll. 

Hallens hollandasie med brynt smör
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 250 gram smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • saften från en halv citron
  • 2 msk vatten
  • salt och peppar
Instruktioner
  1. Smält smöret i en kastrull, höj sedan värmen något för att bryna smöret. Rör hela tiden i kastrullen.
  2. När smöret skummar, får en mörkare färg och du känner en nötig doft vet du att det är klart.
  3. Häll över det bryta smöret i en skål, ställ åt sidan och låt svala.
  4. Gör ett vattenbad i en stor kastrull, viktigt att vattnet inte kokar.
  5. Blanda ihop äggulor, vitvinsvinäger och vatten i en mindre kastrull och ställ den i vattenbadet, vispa samman tills det skummar och blandningen tjocknat.
  6. Ta nu kastrullen ut vattenbadet.
  7. Ta bort det översta skiktet som bildats på det brynta smöret och vispa sedan ner smöret i ägg äggblandningen, lite i taget.
  8. Smaka av hollandaisen med salt, peppar och saften av en citron.
  9. Servera med din favoritprimör, ät och njut.