Fira alla sommarens dofter!

Äntligen är kräftsäsongen här! Det röda skaldjurskalaset är en sommartradition fylld av skratt, god mat, sånghäften och lustiga små hattar. Därefter är det surströmmingspremiär, en högtid som delar landet i två läger. Är du en av dem som älskar den fermenterade fisken eller flyr du fältet vid blotta åsynen av en surströmmingsburk?

Vi har tagit ett snack med Daniel på Hav som ger sina allra bästa tips inför både kräftskivor och surströmmingskalas.


Daniels bästa tips för en riktigt lyckad kräftskiva…

  •  Satsa på svenska kräftor. Våra kommer från Vättern och är kokta på klassiskt vis med krondill. Det slår alla frysta varianter med hästlängder, jag lovar.
  •  Jag vill slå ett extra slag för jumbokräftan. Toppen för dig som nöjer dig med att bara äter stjärten och klorna.
  • Gör din egen västerbottenpaj och toppa den med kantareller — enkla och rena smaker som lirar bra ihop med kräftorna.

…och så gör du en riktigt god surströmmingsklämma. 

Tricket med surströmming är tillbehören! Mandelpotatis är viktigt och snåla vad du gör inte med löken och gräddfilen. Är det första gången du äter surströmming? Satsa på filéer istället för hel surströmming och se till att någon annan öppnar burken. Är du fortfarande tveksam på om surströmming är något för dig? Kör en snapsvisa mellan tuggorna så smakar klämman genast bättre!