Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche

Jobb och skolhösten är igång för många vilket innebär att frukosten lämnar lunchen i form av brunchen och blir sitt egna mål igen. Det blir viktigt att äta som en riddare för att orka med hela dagen, om än en fattig sådan efter sommarens bravader…

Fattiga riddare, eller french toast som de kallas, kan vara en av de mer genialiska rätterna. Gammalt bröd blir godare än det var nybakad, tack vare ett hopkok av det en nästan alltid har i kylen (ägg och mjök).

Namnet kommer från 1400-talets Tyskland, men receptet har dykt upp i latinska skrifter från 400-talet. Det är med andra ord en väldigt beprövad frukost som garanterar att inte en skiva går till spillo av helgens grand blanc:

 
Förberedelser
Tillagningstid
Total tid
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 8 – 10 brödskivor. Gärna lite torrare.
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 tesked kanel
  • 2 teskedar lönnsirap
  • ¼ tesked salt
  • 1 matsked smör
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 dl blandade bär
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa äggen tillsammans med mjölken, lönnsirapen, kanelen och salten till en välblandad smet.
  3. Häll över i en grund skål så att du lätt kan doppa brödet i mixen.
  4. Smält smöret i en medelvarm stekpanna.
  5. Dippa två brödskivor åt gången i smeten. Vänd flera gånger och låt brödet suga upp smeten, utan att de faller sönder.
  6. Stek cirka 3 minuter på vardera sida, eller tills bröde är gyllenbrunt. Lägg på en ugnsblåt med bakplåtspapper och ugnsbaka 2 minuter.
  7. Servera med creme fraiche och bär