Ett grönare 2019

Vi välkomnar det nya året med öppen famn! När man skålat ut det gamla och in det nya året infinner sig ofta den där välbekanta känslan – den om förändring och förnyelse. Om ett bättre och härligare liv. Vi har tagit ett snack med Josephine på Taku-Taku om varför hon tycker att fler borde välja veganskt, för miljöns skull.

Hej Josephine, hur är det att jobba på Taku-Taku? 

— Det är verkligen roligt. Jag är utbildad kock i grunden men gillar verkligen att arbeta i ett öppet kök. Det gör att man får mer kontakt med gästerna, det blir liksom en annan stämning.

Vad är det som är speciellt med maten här på Taku-Taku? 

— Det är kombinationen av rätt råvaror och riktigt schyssta smaker tror jag. Många som vanligtvis inte äter veganskt hittar hit, vilket är kul! Av alla våra gäster så skulle jag tippa på att kanske bara 30% är veganer, resten äter antingen kött eller är vegetarianer. Jag tycker det säger något om framtiden, att vi blir mer medvetna.

Varför tycker du att man ska välja att äta mer veganskt?

— Oj, det finns så många bra anledningar. Men framförallt för miljöns skull. Genom att äta växtbaserat så kan vi minska jordens klimatutsläppen med hur mycket som helst. Jag säger inte att alla ska bli veganer, men jag tycker att det vore bra om vi kan få folk att minska ner på sin köttkonsumtion. Istället för “meat free monday” – tänk om folk istället åt veganskt i veckorna och sen kanske kött någon gång ibland på helgen? Det hade jag gillat.

Det låter nästan som tips på ett nyårslöfte?

— Haha, det gör det nästan… börja i så fall med en god lunch hos oss vetja.