Österqvist

Den vita hösttryffeln är här!

Igår fick Österqvist in färsk vit hösttryffel direkt från Alba i Piemonte, Italien. Jordens diamanter eller Den Gudomliga knölen – kärt barn har många namn, och tryfflarna har ovanligt många. Den absolut mest exklusiva av dem alla är just den vita tryffeln som kommer från Alba. En storfavorit här i saluhallsbloggen: kantarellpizza med tryffel och parmesan! Tryffeln är ett fruktorgan från en svamp som alltid växer vid rötterna till träd, oftast poppel, pil, hasselträd eller ekträd. […]

Den vita hösttryffeln är här! Läs mer »

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken

Det är kantarelltoastens tid att skina. Denna ljuvliga höstskapelse passar till det mesta, och helt för sig själv för den delen. Men alla goda ting är tre som de säger. Denna höst fick Österqvist föreslå ett tillbehör. Låt oss presentera: Österrikiska Wälderschinken. Till synes en vanligt skinka men smaken är saftig, kraftfullt rökig och rustik, perfekt på frukostmackan. Kombinationen smörstekta kantareller och rökigt skinka måste upplevas. En klick crème fraiche, finhackad rödlök och lite persilja

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken Läs mer »

Manchego med rosmarin för våriga picknickar

Manchego, hörni – om ni inte har provat är det verkligen dags nu! Manchego är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Den är mild och nötig i smaken med ett inslag av salt. Manchego är en sådan där perfekt grej att förgylla sin plockmat med. Ladda din picknickkorg med den och du gör garanterad succé (om inte annat för dina egna smaklökars skull). Den passar fint ihop med andra typiska plockmatstillbehör som oliver, salta kex,

Manchego med rosmarin för våriga picknickar Läs mer »

Parma Secretum från Devodier

Ifall du älskar Parma-skinka så måste du smaka Secretum från Devodier. 30 månader får denna skinka spendera under ömsint uppsikt och vård i de berömda källarvalven i den italienska Devodier-fabriken. Skinkorna är omgivna av kristallklart källvatten från bergen som rinner i kanaler längs golven något som bidrar till en jämn, smal och hög luftfuktighet som gör skinkan alldeles mör och saftig. Noggranna prover genomförs på skinkorna för att säkerställa en perfekt fukt-, doft- och smakbalans.

Parma Secretum från Devodier Läs mer »

Klostertaler – ny österrikisk ost hos Österqvist

”En elegant ost från Östterike som har sting utan att vara dominant. Perfekt till ALLT.” Låter det för bra för att vara sant? Tja, nu finns den hos Österqvist i Hötorgshallen för dig som vågar smaka – med risk för att bli beroende av denna läckerhet. Klostertaler är en smakrik österrikisk ost med lite nötig karaktär som tillagas på mjölk från österrikiska alpkor. Den har sedan fått mogna under drygt ett halvår vilket ger den dess

Klostertaler – ny österrikisk ost hos Österqvist Läs mer »

Den klarar sig fint i rumstemperatur vilket

Bubbelkorv istället för ölkorv: Landjäger hos Österqvist

Landjäger är en lufttorkad korv från södra Tyskland som är populär som snackskorv. Den klarar sig fint i rumstemperatur vilket gör den perfekt för picnickorgen, båtturen och hiking-trippen. Det är med andra ord en typisk ölkorv: praktisk både format- och förvaringsmässigt. Finessen med landjäger är att den inte är lika rökig som klassiska ölkorvar. Vanligtvis går visan att rökig korv: ölsnacks och lufttorkade korvar: goda till vin (då den rökiga smaken inte tar över helt).

Bubbelkorv istället för ölkorv: Landjäger hos Österqvist Läs mer »

Handlarintervju med Österqvist

Det är svårt att passera Österqvists i Hötorgshallen utan att få både tryffel- och ostabstinens. Och de marinerade oliverna! Och den sammetslena pata negran! Ibland undrar jag hur man lyckas jobba nere i Hötorgshallen utan att äta ihjäl sig? Sven Eriksson, ägare av Österqvist verkar i alla fall ha överlevt sitt delikatessparadis. Här kan du läsa min handlarintervju med honom: Hej Sven! Vad är din personliga favorit bland ert enorma sortiment av delikatesser? Vår Iberico Puro Bellota är

Handlarintervju med Österqvist Läs mer »

Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvi

17 maj, Norges nationaldag

Minifest för vårt söte syskon i väst. Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet. På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den ”syttende mai” är nämligen inget att ta

17 maj, Norges nationaldag Läs mer »