Handlarintervju med Finska butiken


Trots att Finska butiken i Hötorgshallen är en av saluhallens senare tillskott, så har de redan hunnit skaffa sig en gedigen skara stammisar. Det är hit man går för att köpa det traditionella finska sidfläsket, Fazers klassiska (och superdelikata) chokladfyllda Mignonägg, karelska piroger, riktigt rågbröd, Runebergstårtor och nitritfri julskinka – eller bara för att prata en liten stund med det trevliga gänget bakom butiken: Marjatta Stobin och hennes fyra döttrar Rosanna, Sonja, Elisa och Anniina.

Jag fick en liten pratstund med Rosanna.

finska-delikatesserFinska ärtor och sidfläsk, och det berömda Mignonägget från Fazer.
Hej Rosanna! Vilken produkt är din personliga favorit från ert sortiment?
Det är nog vårt knapriga sidfläsk som har en god rökig smak och som passar till allt. En carbonara på det är den ultimata vardagslyxen!

Vilken produkt är kundernas favorit – vilken säljer ni mest av?
Det är helt klart våra piroger! Vi har flera olika varianter med t ex morot och ris, potatispiroger och rågpiroger. Under julen kan vi sälja 2000 piroger på en dag. Då står min tvillingsyster Elisa och gör piroger hela dagarna, från kl 7 på morgonen till 22 på kvällen.

Och tillslut: vad är det bästa med Finska butiken?
Det bästa är alla våra kunder som vi får träffa, deras historier och livsöden som vi får ta del av. Vi har krigsveteraner som berättar om kriget och jag lär mig massor varje dag. En finsk dam som har en pojkvän i Frankrike skickar vykort till oss varje gång hon är hos honom och hälsar på. Där skriver hon hur mycket hon tänker på våra piroger. Det är fantastiskt!
finska

Översta fotot är från Finska butikens webbplats.