Veckans favoritmatblogg: Kendra Valentine på Americulinariska


Kendra Valentine från Americulinariska förbereder kimchi-sill. Foto: Claes Helander

Americulinariska är en favoritblogg av många anledningar, bland annat för att videorna är fantastiska! Kendra är kunnig, karismatisk och pedagogisk och recepten på hennes blogg är tillgängliga samtidigt som matlagningen känns både bejakande och lustfylld.

Mötet mellan amerikansk matlagning och svenska smaker är spännande och kreativ – gamla klassiker får ett nytt liv utan att det krävs timmar i köket. På under 3 minuter blandar hon ihop en perfekt tacosås, en amerikansk gulaschsoppa bemästrar du med hennes hjälp på under 7 minuter och Thanksgiving-kalkonen som annars känns som en lagningsmässig tungviktare går hon igenom på mindre än 10.

Nedan delar Kendra med sig av personliga mathistorier, säsongsbaserade paradrätter och sommarplaner:

Hur föddes din passion för mat?
Jag växte upp i en familj som var väldigt intresserad av mat. Höjdpunkterna i min uppväxt cirkulerade kring min morfars grill, tillfällena då min mamma gjorde till exempel uppochner-vänd ananaskaka och min pappas delikata uppfinningar i köket, som äggrullar med köttfärs.

Min familj flyttade en hel del så maten blev ett sätt för mig att känna mig hemma varthän jag bodde samtidigt som den hjälpte mig att lära känna nya kulturer. Jag älskar historia också, och mat är ett bra verktyg för att förstå det förflutna. Det var bara för några år sedan som jag började ägna mer tid åt min passion för mat och matlagning, innan trodde jag det var helt normalt att vakna upp och undra vad en ska äta till middag.

Vilken är din paradrätt?
När jag lagar mat så beror det mycket på säsongen: på hösten blir det långkok och på sommaren är det friska salsor och marinerat kött att grilla. Jag antar att jag har väldigt kul när jag gör soppor, såser och marinader också. Jag är riktigt stolt över mitt recept på sill marinerad i koreansk kimchi. De skarpa, söta och kryddiga smakerna i kimchin passar utmärkt med sillen och det hela blir både färgglatt och smakfullt. Jag tror att det receptet kan ändra folks uppfattning om sill. Recept som koreansk kimchi-sill förkroppsligar verkligen det amerikanska matlagning handlar om: att ta element från olika kulturers kök och kombinera dem till något fantastiskt!

Vilka är dina matplaner för sommaren?
Jag ska göra det mesta utav min trädgård och plantera chili och massa örter… Och grilla så ofta som möjligt! Sommaren är till för god öl i solen och grillat. Det är himmelriket för mig.

Jag vill också skapa ett litet rökeri och göra rökta örter och salt. I övrigt ska jag försöka ta mig till olika platser i Sverige och kolla in lite lokala mathantverkare. Jag är jättenyfiken på vad folk har för sig! Några förslag?

S01_E03_Korean-Herring---THUMB-NAIL
Koreansk kimchi-sill. Foto: Claes Helander

Pho-Soup-Thumbnails
Pho soppa. Foto: Claes Helander

S01_E13_Mac&Cheese_THUMB
Underbara klassikern macaroni & cheese. Foto: Claes Helander

Kendras svar på engelska:

How did your passion for food start?
I’d say I grew up in a family really into food. The highlights of my youth revolve around my grandfather’s BBQ pit, the occasions my mom made things like pineapple upside down cake, and my dad’s crazy delicious inventions in the kitchen like ground beef egg rolls.

My family moved a lot, so food was a way for me to feel at home no matter where I was living; and at the same time get to know new cultures. I really love history as well, and food really lends itself to understanding the past. It was only a couple years ago that I started paying more attention to my passion for food and cooking… before I thought it was normal to wake up thinking about what you’ll have for dinner

Which one is your signature dish?
What I cook really depends on the season: the fall is about slow cooking and the summer is fresh salsas and marinated meat for the grill. I suppose I have a lot of fun making soups, sauces and marinades. I’m really proud of my recipe for Korean kimchi inspired marinated herring. All the tangy, sweet and spicy flavors of kimchi really compliment herring and come out really colorful and appetizing. I think it can change some people’s minds about herring. Recipes like Korean pickled herring really embody what American cuisine is all about: taking elements from different cultural cuisines and combining them to create something incredible!

What is your food plans for the summer?
I will be making the most out of my garden by planting chilies and lots of herbs… and grilling as often as possible! Summer is made for a nice beer in the sun and BBQ. That’s heaven to me.

I also want to make a small smoker and smoke some spices and salts. Other than that, I’ll try to make my way to places around Sweden and check out some local mathantverkare. I’m really curious to see what people are up to! Any suggestions?

Corn-Tortilla-Screen-20Majsbröd-tortillas! Foto: Claes Helander