Panettone, italiensk julkaka
 
Ingredienser
  • 100 g Torkad frukt, till exempel hackade russin och aprikoser
  • 100 g Korinter
  • 3 msk rom alternativt 3 msk svart bergamott-te (exempelvis Earl gray)
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 2 påsar Torrjäst (14g)
  • 2 dl rumstempererad mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ riven citron (skalet på en ekologisk sådan)
  • 120 g smör eller margarin
  • 1 ¾ dl florsocker
  • 6 st äggulor
  • Florsocker att toppa kakan med
Instruktioner
  1. Blanda korinter med de torkade fruktblandningen och rom (eller te). Låt dra några timmar, helst över natten.
  2. Blanda mjöl och torrjäst. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Knåda samman till en deg. Låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor. Slå ner degen och låt jäsa en gång till, ca 25 minuter.
  3. Tillsätt fruktblandningen och knåda in den i degen. Forma degen till en rundel och lägg den på plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ en ring från en löstagbar form runt degen (cirka 20 cm). Låt jäsa tills degen är dubbelt så stor. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader (150 grader varmluftsugn), ca 50 min. Strö över florsocker över kakan medan den ännu är varm.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/panettone-italiensk-julkaka/