Lantlig äppelkaka med mandelmassa
Portioner: 6
 
Ingredienser
  • ½ kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
  • finrivet skal och saft av 1 citron
  • 100 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1¼ dl strösocker
  • 100 g finriven mandelmassa
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 tsk strösocker
  • ¼ tsk malen kanel
Instruktioner
  1. Skala och kärna ur äpplena. Skiva hälften av äpplena tunt och tärna resten i cirka 1-2 cm stora tärningar. Lägg skivorna i en skål och tärningarna i en annan och pressa citronsaft över. Blanda försiktigt.
  2. Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en springform, cirka 22 cm i diameter.
  3. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölk och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker ljust och poröst och rör i riven mandelmassa.
  5. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
  6. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smörblandningen och finrivet citronskal och rör till en jämn smet. Blanda i äppeltärningarna.
  7. Häll smeten i den förberedda formen. Placera äppelskivorna ovanpå smeten. Blanda 1 tsk strösocker och ¼ tsk kanel och strö ovanpå äpplena.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter. Låt svalna något och dra sedan en kniv runt kanten på kakan för att få den att lossna. Plocka bort sidan på formen.
  9. Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/efterratt/lantlig-appelkaka-med-mandelmassa/