Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos
Portioner: 4
 
Ingredienser
  • STRÖMMING
  • 600-700 g strömmingsfiléer
  • 1 aska (33 cl) ljust öl
  • 1 tsk salt
  • 23 msk smör
  • 3 dl havregryn till panering

    KARAMELLISERAD RÖDLÖK MED LINGON
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja + 1 msk smör
  • 1 msk socker (råsocker)
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • ½ dl lingon

    POTATISMOS
  • 800 g mjölig potatis
  • ½ dl fet mjölk
  • 50 g smör
  • salt
  • nyriven muskotnöt
Instruktioner
  1. GÖR SÅ HÄR - STRÖMMING
  2. Dra skinnet av strömmings†léerna (om det inte gjorts).
  3. Lägg dem i marinaden
  4. Låt stå i kylen i cirka 3 timmar.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader.
  6. Ta upp strömmingen ur marinaden och vänd en †lé i
  7. taget i havregryn. Smörstek †filéerna i omgångar i en stor
  8. stekpanna tills de blir gyllen. Servera med lök och mos.

    GÖR SÅ HÄR - KARAMELLISERAD
  9. Skala lökarna. Dela och skiva dem.
  10. Stek löken mjuk i olja och smör på medelgod värme under omrörning.
  11. När löken börjar bli genomskinlig och do‘ar gott, häll i sockret och rör tills det löser sig.
  12. Häll i vinägern och sjud tills den kokat ner. Smaka av med salt. Låt svalna lite och blanda ner lingonen.

    GÖR SÅ HÄR - POTATISMOS
  13. Skala potatisarna och koka dem mjuka i vattnet. Häll av vattnet och låt ånga av. Värm mjölken i en kastrull.
  14. Pressa eller mosa potatis och med en potatispress eller stöt. Tillsätt den varma mjölken lite i taget. Tillsätt smöret.
  15. Smaka av med salt och muskot.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/fisk/sensommar-stromming/