Norska skoleboller på 17 maj
Förberedelser: 
Tillagningstid: 
Total tid: 
Portioner: 25
 
Ingredienser
  • 50 gram jäst
  • 125 gram smör
  • 3.5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 st ägg, till pensling
  • 5 dl vaniljkräm
  • Glasyr:
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk äggvita
  • kokos, att doppa bullarna i
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt den ljumma mjölkblandningen.
  4. Rör om tills jästen löst upp sig.
  5. Blanda ner socker och bakpulver och tillsätt mjölet i små omgångar.
  6. Arbeta ihop degen så den precis släpper från bunken.
  7. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Vispa upp vaniljkrämen medan degen jäser.
  9. Dela upp degen på bakbord, och knåda ut samt dela i ca 25 små bollar.
  10. Rulla till små bollar och gör en liten grop i mitten, fyll med vaniljkräm.
  11. Låt bullarna jäsa ca 20 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i nedre delen i ugnen i ca 10-12 minuter.
  12. Låt bullarna svalna, pensla på florsockersmeten och doppa bullarna i kokosflingor.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/lander/norge/recept-pa-norska-skoleboller-pa-17-maj/