Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika
Förberedelser: 
Tillagningstid: 
Total tid: 
Portioner: 6
 
Ingredienser
  • Kåldolmar:
  • 1 vitkålshuvud
  • 300 gram nötfärs
  • 4 dl grötris
  • 1 gul lök
  • 1 kruka persilja
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • Sås:
  • 2 dl olivolja
  • 1 paket krossade tomater
Instruktioner
  1. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken.
  2. Koka kålhuvudet i sin helhet. Koka i ett par
  3. minuter i lättsaltat vatten tills bladen börjar
  4. lossna och mjukna. Plocka försiktigt isär
  5. kålbladen.
  6. Skala och finhacka lök och persilja. Blanda
  7. färsen och kryddorna i en bunke.
  8. Spara 2 blad dolma för att senare täcka
  9. över ugnsformen.
  10. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad.
  11. Rulla ihop till en fin dolma.
  12. Förberedd såsen. Häll ett lager av såsen i
  13. formen.
  14. Lägg ett skikt av dolmarna med skarvarna
  15. ner i en ugnssäker form.
  16. Häll lite mer av såsen. Lägg ett till skikt av
  17. dolmarna.
  18. Blanda resterande sås med kokat vatten
  19. och salt och häll över dolmarna. Såsen ska
  20. täcka över kåldolmarna.
  21. Täck över dolmarna med kålbladen som
  22. sparats.
  23. Ugnsbaka på 180 grader i cirka 1 timme, bladen ska vara mjuka och falla sönder när du petar på dem med en gaffel.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/turkiska-kaldolmar-med-notfars-och-paprika/