Smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör
Portioner: 4
 
Ingredienser
  • 4 x 200 g torskrygg (skrej)
  • 2 matjesfiléer
  • 1 schalottenlök
  • 50 g smör

  • SCHALOTTENKRÄM
  • 5 stora schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde

  • TILL SERVERING
  • 800 g potatis + lite smör
  • 1 citron, klyftad
  • 8 kvistar dill
  • 4 msk gräslök
  • salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Börja med att skala och koka potatisen.
  3. Gör schalottenkrämen: Skala och finhacka schalottenlökarna. Hetta upp smöret i en panna och låt löken svettas tills det blir mjukt och utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vin och koka nästan torrt, häll sedan på grädde och koka ihop och mixa till en kräm.
  5. Smörstek torsken lätt och lägg i en ugnsform. Låt gå klart i ugnen ca 8 min eller tills fisken har 48 grader i innertemperatur. Salta och peppra lätt.
  6. Hacka matjessillfiléerna och 1 schalottenlök. Bryn 50 gram smör och tillsätt sillen och den hackade schalottenlöken.
  7. Slunga den nykokta potatisen i lite smör. Salta lätt.
  8. Fördela schalottenkrämen på 4 tallrikar. Lägg fisken ovanpå och skeda över det brynta matjessmöret. Avsluta med att garnera med gräslök, dill och citronklyftor. Servera med smörslungad potatis.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/lander/norge/recept-smorstekt-skreirygg-med-lattbrynt-matjessillsmor/