Feijoada, Brasiliansk böngryta
Förberedelser: 
Tillagningstid: 
Total tid: 
Portioner: 8
 
Ingredienser
  • 1 kg svarta bönor
  • salt
  • 500 g rimmad oxbringa
  • 200 g kassler
  • 300 g chorizo
  • 2 apelsiner
  • 2 lagerblad
  • finmalen svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk smör
  • 1 dl olja
Instruktioner
  1. Lägg bönorna i blöt i cirka 1 dygn i lättsaltat vatten.
  2. Blötlägg även oxbringan i kallt vatten över natten.
  3. Lägg bönora, köttet och korvarna i en stor gryta. Täck med vatten.
  4. Pressa apelsinjuicen och tillsätt lagerblad och svartpeppar.
  5. Skala och dela den ena löken. Lägg den i grytan.
  6. Koka på svag värme i minst 2 timmar.
  7. Plocka upp köttbitarna när de känns lagom möra och skär dem i skivor eller tärningar.
  8. Skala och finhacka den andra löken och pressa över vitlöken. Fräs i smör.
  9. Tillsätt rikligt med olja. Koka ihop en kort stund. Tillsätt detta i grytan, rör om.
  10. Ta upp några skopor bönor, mosa dem och använd som redning i grytan.
  11. Lägg slutligen ner korvarna och köttetet, 15-20 minuter före servering.
  12. Servera med ris, grönsallad och gärna några apelsinskivor.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/kott/feijoada-brasiliansk-bongryta-med-chorizo-och-flask-recept/