Sarma
Förberedelser: 
Tillagningstid: 
Total tid: 
Portioner: 12
 
Ingredienser
  • 1 st stort surkålshuvud ca 2,5kg
  • 1 kg nymalen köttfärs
  • 3 st finhackad gul lök
  • 1 st ägg
  • 2 dl rundkorningt okokt ris
  • 500 g kallrökt sidfläsk i tjocka skivor
  • 300 g kryddig sremskakorv
  • 2 st kött- eller grönsaksbuljongtärningar
Instruktioner
  1. Ta försiktigt loss alla blad från surkålshuvudet. Snitta bort den allra grövsta delen av stjälken i varje blad och lägg surkålsbladen i kallt vatten en stund.
  2. Hacka och fräs löken gyllengul. Blanda köttfärsen med löken, riset och ägget. Salta och peppra.
  3. Ta upp bladen och låt dem rinna av något. Med stjälken närmast dig lägger du på en klick fyllning (ca 1 matsked) och rullar uppåt, vik in sidorna och rulla klart så att det blir ett litet paket.
  4. Skär överblivna blad i mindre bitar och fräs upp dem i lite smör i en stor gryta. Lägg i dolmarna och ovanpå dem ett lager skivad kallrökt sidfläsk, Sremskakorv och rökta revben. Fortsätt varva så.
  5. Smula buljongtärningen över och lägg på några lagerblad. Häll på vatten så det täcker. Låt dolmarna puttra under lock på låg värme i ca 3-4 timmar på spisen eller ugnsbaka lika länge på låg värme.
  6. Servera gärna med hemlagad potatismos och en klick smetana eller rysk yoghurt och nybakat bröd!
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/lander/polen-lander/hostens-surkal-har-anlant-till-hotorgshallen-dags-sarma/