Hallens Valborgsstek
Portioner: 6-8
 
Ingredienser
  • KÖTTET
  • 1–1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår, högrev eller bogstek.
  • 1 flaska porter eller mörkt öl
  • 0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5–6 enbär
  • 2–3 köttbuljongtärningar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • SÅSEN
  • 8 dl sky
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
Instruktioner
  1. KÖTTET
  2. Välj en gryta så att köttbiten med termometer precis får plats.
  3. Skär lök och vitlök i grova bitar.
  4. Häll i porten, saft och soja.
  5. Lägg i buljongtärningar, vitlök, lök och kryddorna i grytan och låt det koka upp.
  6. Lägg ner köttet i porterbuljongen och låt sakta sjuda under lock.
  7. Vänd på steken efter cirka 45 minuter.
  8. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i tjockaste delen av köttet.
  9. Ta grytan från värmen när innertemperaturen är 75 grader.
  10. Låt steken ligga kvar tillsammans med skyn i grytan i cirka 20 minuter innan köttet skärs upp.
  11. SÅSEN
  12. Sila skyn från köttet och häll den i en kastrull.
  13. Häll grädde i en skål och vispa ner mjölet, lite i taget.
  14. Vänd sedan ner blandningen tillsammans med skyn i kastrullen.
  15. Låt såsen sakta sjuda i minst 10 minuter.
  16. Njut av köttet och såsen tillsammans med ugnsrostad potatis och trevligt sällskap.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/fira-valborg-med-en-mandagsstek/