Recept: Böngryta med pastrami
Portioner: 4
 
Ingredienser
  • 6 dl torkade små vita bönor
  • 2 l vatten (att koka i)
  • 4 msk smör
  • 1 stor lök
  • 2 tomater
  • 2 gröna paprikor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • en nypa nymalen svartpeppar
  • 150 g pastrami/bacon eller annat torkat kött
  • 1 l hett vatten
Instruktioner
  1. Blötlägg torkade bönor över natten i kallt vatten. Nästa dag: koka bönorna i 2 liter vatten. Skölj bönorna noggrant när de kokat färdigt.
  2. Finhacka löken, skär tomaterna i småbitar och ta bort stjälkar och frön från paprikorna.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och bryn tills den är gyllenbrun. Lägg hälften av tomaterna och paprikan i grytan, tillsätt tomatpurén och koka i några minuter.
  4. Lägg i de kokta bönorna och blanda med 1 l hett vatten, rör om och låt koka, lägg på locket.
  5. Tillsätt pastrami eller stekt bacon, blanda i 1½ tsk salt.
  6. Låt allt koka i 10–15 minuter
  7. Lägg allt i en ugnsform. Sprid ut resterande tomater och paprika ovanpå.
  8. Baka i ugnen i 5–10 minuter på 200 grader.
  9. Innan maten serveras, strö nymalen svartpeppar på.
Recipe by Hötorgshallen at https://www.hotorgshallen.se/recept/recept-bongryta-med-pastrami/