Värmande soppa med vermicelli

En värmande och god soppa att stoltsera med en frostbeklädd kväll (eller för all del en sådan där grådisig vinterdag där det framför allt är själen som behöver tinas).


Värmande soppa med vermicelli
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • Ingredienser – buljongen:
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 1 msk smör + 1 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 1 liter buljong, vegetarisk eller av höns
  • 1 solovitlök
  • 2 lagerblad
  • 4 korianderfrön
  • 6 svartpepparkorn
  • ½ tsk timjan eller mejram
  • ½ tsk milt paprikapulver
  • salt efter smak

    Ingredienser – tillbehör i soppan:
  • 100 g vermiceller
  • 1 dl strimlad rättika eller kålrabbi
  • ½ strimlor av det vita på purjolöken
  • 1 dl strimlad savojkål

    Ingredienser – tillbehör till soppan:
  • 2 dl riven ost, gärna långlagrad hårdost
Instruktioner
  1. Börja med buljongen. Finhacka löken och skär moroten i små tärningar. Fräs detta på låg värme i smör och olja i cirka 10 minuter under omrörning.
  2. Häll på vatten och buljong och tillsätt resten av ingredienserna. Låt sjuda utan lock i 20 minuter.
  3. Sila buljongen och var noga med att pressa all sa‘ft ur grönsakerna. Smaka av.
  4. Förbered grönsakerna som ska i soppan. Riv osten.
  5. Koka soppan och lägg ner vermiceller och grönsaker. När vermicellerna är mjuka: servera soppan på en gång. Osten får var och en dosera.

 

Recept från Hallen nr 13. Foto: Stefan Wettainen. 

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe: