Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta

Här kommer ett tips på en helt vegetarisk burgare för sensommargrillen! Perfekt smak-kombo av sötpotatis och syrlig vinägersvärta.

För mer inspiration kring vad du kan göra med sötpotatis – kolla in de här fem tipsen.

Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta
Serves: 6
Ingredients
  • Burgare:
  • 6 medelstora sötpotatisar
  • rapsolja
  • 6 msk grovt havssalt</br></br>Vinägersvärta:
  • 1 tsk rostad pepparkrydda (2 msk korianderfrön, 2 msk sichuanpeppar, 2 msk hel svartpeppar)
  • 2 salladslökar
  • 2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger
  • 3 klyftor svart vitlök
  • salt</br></br>Till servering:
  • 6 hamburgerbröd
  • smör till bröden
  • 300 g fetaost
  • färsk mejram eller oregano
Instructions
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Gör pepparkryddan till vinägersvärtan enligt beskrivningen här intill.
  3. Skär av den gröna blasten från salladslöken. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och grilla den hårt i ugnen tills den är helt svart – det tar cirka 20 minuter. Skiva den vita delen av löken tunt och spara till garnering. Lägg den brända blasten i en mixer och mixa till ett fint pulver. Tillsätt vinäger, svart vitlök och 1 tsk pepparkrydda och mixa till en jämn konsistens. Smaka av med salt.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna tills den börjar ryka. Stek sötpotatisen runtom tills skalet är krispigt, på gränsen till bränt. Lägg över potatisen i en ugnsform, strö över havssalt och baka i ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är helt mjuka.
  5. Dela potatisarna på längden och gröp försiktigt ur inkråmet med en sked – försök få ut allt i ett svep så att potatisen inte mosas.
  6. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
  7. Forma sötpotatisköttet till 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg en sötpotatisbiff på varje bröd. Pensla på vinägersvärta, smula över fetaost och toppa med den skivade salladslöken och lite färsk mejram eller oregano.</br></br>Rostad pepparkrydda:
  8. Hetta upp en torr gjutjärnspanna på medelvärme. Rosta korianderfrön, sichuanpeppar och svartpeppar tills fröna börjar bli gyllenbruna och du känner en tydlig doft av kryddorna.
  9. Stöt kryddorna i en mortel eller mixa dem med en stavmixer till ett fint pulver. Förvara i en glasburk.

 

Foto: Martin Nordin. Ur boken Gröna Burgare. Publicerad i Tidningen Hallen #14.