Soppa & gryta

Värmande soppa med vermicelli

Här har du en värmande och god soppa att stoltsera med när du vill briljera med dina vegetariska kok-kunskaper. den kräver inga förkunskaper utan följ bara detta enkla recept och du har en lyckad lättsam middag med din käresta. Värmande soppa med vermicelli Serves: 4 Ingredients Ingredienser – buljongen: 1 gul lök 1 liten morot 1 msk smör + 1 msk olivolja 1 liter vatten 1 liter buljong, vegetarisk eller av höns 1 solovitlök 2 […]

Värmande soppa med vermicelli Läs mer »

Recept: Böngryta med pastrami

Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker. Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här: ”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som

Recept: Böngryta med pastrami Läs mer »

Grönkålssoppa med merguez-korv

En härlig höstsoppa på mättande grönkål och färgstark merguez-korv. La Gazelle säljer hallentillverkade merquez-korvar gjorda på lammkött och kryddade med bl a spiskummin, vitlök och harissa. Vintips till den här rätten är en fyllig italienare, Valpolicella Ripasso, till exempel. Serves: 4 Ingredients 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 200 g färsk grönkål 1 dl vitt vin, alt vatten 7 dl stark kycklingbuljong salt och nymalen svartpeppar </br> Till servering: 1 merguezkorv gärna lite

Grönkålssoppa med merguez-korv Läs mer »

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta

Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta Läs mer »

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar

Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall. Gazpacho Serves: 4 Ingredients 4–5 mogna tomater 4 skivor vitt bröd ¾ gurka, skalad och utan frön

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar Läs mer »

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept

När temperaturen ligger under 5 grader är det dags att laga en jättekastrull med något varmt. I Balkan lagas iochförsig den här bönsoppan året om, men det säger nog mer om hur god den är än hur pass väderberoende den är. Vitsen med pasulj är bara att det ska få ta sin tid, ingredienserna gör sitt utan att du behöver passa något. Det är en rätt som lagar sig själv och som är mustig, mättande

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept Läs mer »

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen. Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016. Shakshuka Serves: 4 Ingredients 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja ½

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch Läs mer »

Basen är svarta bönor och sedan förekomme

Feijoada, Brasiliansk böngryta med chorizo och fläsk, recept

Feijoada är något utav Brasiliens nationalrätt. Basen är svarta bönor och sedan förekommer även chorizo, kassler, apelsiner och lagerblad i blandningen. Ursprungligen kommer grytan från Rio de Janeiro och den äts vanligtvis på onsdagar och lördagar. När den serveras så läggs köttet ibland åt sidan och bönorna och riset serveras för sig, därför brukar en koka allt kött på ena sidan av kastrullen. Resultatet är en mustig och mättande gryta som vissa menar  mår bra

Feijoada, Brasiliansk böngryta med chorizo och fläsk, recept Läs mer »