Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen.

Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016.

Shakshuka
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • DESSUTOM
  • 4 små ägg
  • 4–6 bollar labneh-ost eller 100 g fetaost
  • färsk koriander eller bladpersilja
  • lite chiliflakes
  • rostat bröd
Instruktioner
  1. GÖR SÅ HÄR
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
  5. Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
  6. Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
  7. Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
  8. Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
  9. Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.

 

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe: