Chuleton från Örebro

Köttfantast? Då följer du förhoppningsivs Latinamerikanska livsmedelinstagram. De lägger regelbundet upp de mest fantastiska styckdelarna, oftast marmorerade och hängmörade under en längre tid.

Ovan är en 72-månaders ko i form av Ribeye, eller Ribsteak (så kallad Chuleton) som de la upp häromdagen. Chuleton är den absolut saftigaste delen av nötköttet, den är mör och oftast benfri bortsett från ett större revben som gör dem enkla att hantera i matlagningen.

Lufttorkad skinka och sparris på en mördegsplätt är perfekta tillbehör till chuletonen.

I Spanien serveras Chuleton de buey oftast i en stor och tjock skiva avsedd för två. Ifall köttet är från ett äldre djur så tillreds det sakta över öppen eld. Tillbehören är få och nogrannt utvalda: sparris, piquillo paprikor, tunt skivad iberico-skinka och ett glas rioja.

Latinamerikanska livs finner du på Hötorgshallens nedre plan (karta här).