Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås

palascinta

När du börjar komma in i semesterlunket tycker jag det är dags att du firar med en riktig ungersk pannkaksfrukost. I Ungern kallas pannkakor för palacsinta och är något av en specialitet. En palacsinta motsvarar ungefär fransmännens crèpes och innebär pannkakor med olika fyllningar. Den kanske allra mest kända ungerska palacsinta-varianten serveras på kafé Gundel Etterem i Budapest och kallas ”Gundel Palacsinta”, det vill säga pannkaka fylld med valnötskräm och med tjock chokladsås ringlad på toppen. Om du någonsin åker till Budapest (som du absolut borde göra av många anledningar) så måste du passa på att besöka Gundel Etterem. Kombineras till fördel med en nypressad juice och ett dopp på Szechényi-badet.

gundel
pannkakor3

Men tills du får vägarna förbi Budapest, är mitt tips att göra egna palacsintas a la Gundel, här finns ett recept. Några andra varianter är att fylla dem med syrlig aprikossylt, svarta vallmofrön, eller urkärnade körsbär. I Hötorgshallen finns det flera handlare som säljer ungerska delikatesser så passa på att fråga om deras egna palacsinta-favoriter. Egy kellemes vacsorát!