Lantlig äppelkaka med mandelmassa

Den här goda, rustika äppelkakan hittade jag recept på hos Elsa Billgren. Hennes äppelträd i trädgården på Gotland har gjort sitt och av resultatet har hon bakat äppelkakan ovan med citron och mandelmassa. Det finns väl knappt något härligare en kan göra med regniga hösteftermiddagar än just äppelkaka?

Jag gjorde kakan i två mindre former, då kan en nämligen lägga dem ovanpå varandra när de har svalnat, så blir det som en högre tårta av det hela. Såhär såg kakan ut innan jag täckte den med massvis av vanljvisp:

Receptet nedan är av Linda Lomelino och här på Elsas blogg så kan du se i bilder hur du bakar kakan, steg för steg.

Lantlig äppelkaka med mandelmassa
 
Portioner: 6
Ingredienser
  • ½ kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
  • finrivet skal och saft av 1 citron
  • 100 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1¼ dl strösocker
  • 100 g finriven mandelmassa
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 tsk strösocker
  • ¼ tsk malen kanel
Instruktioner
  1. Skala och kärna ur äpplena. Skiva hälften av äpplena tunt och tärna resten i cirka 1-2 cm stora tärningar. Lägg skivorna i en skål och tärningarna i en annan och pressa citronsaft över. Blanda försiktigt.
  2. Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en springform, cirka 22 cm i diameter.
  3. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölk och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker ljust och poröst och rör i riven mandelmassa.
  5. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
  6. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smörblandningen och finrivet citronskal och rör till en jämn smet. Blanda i äppeltärningarna.
  7. Häll smeten i den förberedda formen. Placera äppelskivorna ovanpå smeten. Blanda 1 tsk strösocker och ¼ tsk kanel och strö ovanpå äpplena.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter. Låt svalna något och dra sedan en kniv runt kanten på kakan för att få den att lossna. Plocka bort sidan på formen.
  9. Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås.

 

Elsa Billgren har förresten tidigare gjort ett superfint samarbete med Hötorgshallen tillsammans med Sandra Beijer. Här kan du kika på det.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe: