Ungern

Mustig gulaschgryta med högrev

En stor gryta med värmande gulasch räcker hela söndagen och kanske även in på måndag och tisdag nästa vecka. Gulasch är en sådan rätt som blir godare när den får stå till sig och alla smakerna blandas och går in i varandra. Servera med ungerska pastagryn, eller tarhonya som de heter, gjorda med ägg, det blir som en slags risotto som suger upp all sås på ett utsökt vis. Recept på gulaschgryta hittar du här […]

Mustig gulaschgryta med högrev Läs mer »

Recept: Ungersk gulaschgryta med tarhonya

Grytornas tid är här! I nummer 10 av tidningen Hallen bjuder Prima Delikatesser på ett recept på en mustig ungersk gulaschgryta. Ta en sväng förbi dem och inhandla ett gäng kryddiga korvar. Garanterat höstmys! Ungersk gulaschgryta med tarhonya Serves: 8 Ingredients 1 kg högrev, i 3 cm stora tärningar 2 ungerska bondkorvar, 2 cm skivor 1 ungersk guylaikorv, 2 cm skivor 4 gula lökar, grovhackade 5 vitlöksklyftor, grovhackade 3 tsk brödkummin 2 msk ungerskt paprikapulver

Recept: Ungersk gulaschgryta med tarhonya Läs mer »

Röror kan dessutom berätta mycket om olika

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser

Röror är en hel konstform i sig, och det är ju inte så konstigt med tanke på att såserna och rörorna oftast sätter tonen i hela maträtten. Röror kan dessutom berätta mycket om olika länders mathistoria, natur- och odlingsmöjligheter. På Balkan stormtrivs paprikan och växer frodigt, därför kryddas gulaschen i Ungern rikligt med paprikapulver och korvarna har den bittersöta eftersmaken av nyskördade paprikor. Medelhavet och Italien är tomaternas rike. Stora knippen doftar sött och varmt

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser Läs mer »

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser

Vad bör tänkas på när en korvbricka är i görningen? Bloggen var förbi och hörde med Kristian, tredje generationens handlare på Prima Delikatesser, om vad som utgör den perfekta ölkorvskombinationen. – Först och främst ska man ta det man själv tycker är gott, och sen ska man ta det motsatta. Nyckeln till den perfekta korvbrickan är variation. Gillar man starkt så ska man balansera ut det med något milt också. En riktigt rökig bondkorv passar

Så sätter du ihop den perfekta Korvbrickan med Prima Delikatesser Läs mer »

På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall

Visst är det något alldeles särskilt med att kliva in i en riktig saluhall? Sorlet, livfullheten, dofterna från världens alla hörn och den oändliga passionen för kvalitet och råvaror. Jag älskar förstås Hötorgshallen, men jag älskar också att besöka andra länders saluhallar när jag är ute och reser. För ett tag sedan var jag i Ungern och besökte deras otroligt vackra saluhall i Budapest, Nagycsarnok. Nagycsarnok är den största inomhusmarknaden i Budapest. Nagycsarnok är Budapests motsvarighet

På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall Läs mer »

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås

När du börjar komma in i semesterlunket tycker jag det är dags att du firar med en riktig ungersk pannkaksfrukost. I Ungern kallas pannkakor för palacsinta och är något av en specialitet. En palacsinta motsvarar ungefär fransmännens crèpes och innebär pannkakor med olika fyllningar. Den kanske allra mest kända ungerska palacsinta-varianten serveras på kafé Gundel Etterem i Budapest och kallas ”Gundel Palacsinta”, det vill säga pannkaka fylld med valnötskräm och med tjock chokladsås ringlad på

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås Läs mer »