Sydamerikansk drickchoklad med historia

Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga.

Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet efter att ha delat chokladen med människan. Drycken kallades xocolātl vilket översätts till bittert vatten.

Att drycken kallades bitter beror på att råa kakaobönor har en intensivt bitter smak och de måste fermenteras, torkas, tvättas och slutligen rostas för att chokladsmaken ska framträda.

Hos Mi Esquina i Hötorgshallen finns den peruanska chokladen Sol Del Cusco som är avsedd för att drickas. Den blandas med varm mjölk eller kokande vatten tills chokladkakan upplösts helt. Låter du den stå några timmar i kylen blir den lika god. Spara en del av kakan, smält och låt den vara topping över en klick vispad grädde för god och tjusig instagram-faktor.

Sol Del Cuscon ovan är med inslag av kardemumma och kanel och du hittar den hos Mi Esquina på Hötorgshallens nedre plan.