Österrike

Fromageriet på besök i ostfabriken

Ostfantasterna som driver Fromageriet i Hötorgshallen åker då och då på besök hos sina leverantörer. Just nu säljer de en fantastisk Gruyere Alpage som tillverkas hos Moleson Mejeri, och för några månader sedan var de där på besök. Här kommer lite bilder direkt från ostfabriken! I de schweiziska alperna, på en höjd mellan 955 och 1612 meter över havet, ligger det lilla mejeriet som drivs av familjen Piller. Här har de tillverkat ost i flera generationer, ända sedan […]

Fromageriet på besök i ostfabriken Läs mer »

Naschmarkt – Wiens matmarknad

Något av det bästa med att resa är att besöka olika länders motsvarighet till Hötorgshallen, tycker jag. I Wien, Österrike, heter den Naschmarkt och kallas för ”stadens mage”. Naschmarkt är en lång matmarknad utomhus, som har funnits i mitten av staden sedan 1800-talet. Hos de 120 olika handlarna hittar du jordens alla delikatesser – från baklava, till israeliska delikatesser, till norska laxar, ja till och med ett persiskt bröd som (enligt mitt iranska sällskap) inte ens går att hitta

Naschmarkt – Wiens matmarknad Läs mer »

Österrikisk bulle – Zelten

Är precis hemkommen från Wiens pampiga gator där jag upptäckte den här inhemska specialiteten: Zelten. Det är som runda munkar fast inte alls lika söta, fyllda med olika innehåll. Från äppelmos, till valnötter. Klassikern är Mohnzelten, dvs en fyllning av vallmofrön. Om du någon gång beger dig till Wien måste du ta en promenad längs med deras matmarknad Naschmarkt (ska försöka blogga lite fler bilder därifrån snart) och köpa på dig ett gäng Zelten. De

Österrikisk bulle – Zelten Läs mer »

Klostertaler – ny österrikisk ost hos Österqvist

”En elegant ost från Östterike som har sting utan att vara dominant. Perfekt till ALLT.” Låter det för bra för att vara sant? Tja, nu finns den hos Österqvist i Hötorgshallen för dig som vågar smaka – med risk för att bli beroende av denna läckerhet. Klostertaler är en smakrik österrikisk ost med lite nötig karaktär som tillagas på mjölk från österrikiska alpkor. Den har sedan fått mogna under drygt ett halvår vilket ger den dess

Klostertaler – ny österrikisk ost hos Österqvist Läs mer »

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang

Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar. Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna. Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang Läs mer »