Marocko

Kycklingklubbor med inlagda, marockanska citroner och äpple

Denna vecka har redan gått i citronens tecken, därför kommer här ett friskt recept med nordafrikanska influenser – kycklingklubbor med inlagda citroner och syrliga äppelskivor. Hacka över några hasselnötter och servera med ugnsvarmt pitabröd och bulgur så har du en riktigt festlig lördagsmiddag framför dig: Kyckling med inlagda citroner och äpple Prep time: 10 mins Cook time: 30 mins Total time: 40 mins Serves: 4 Ingredients 1 kg kycklingklubbor 1 tsk gurkmeja en nypa salt […]

Kycklingklubbor med inlagda, marockanska citroner och äpple Läs mer »

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen. Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016. Shakshuka Serves: 4 Ingredients 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja ½

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch Läs mer »

Marockanska sardiner i cous cous och Ratatouille

Ratatouille är en fransk grönsaksröra som ursprungligen kommer från Nice med tomat i basen, lättstekt vitlök och grönsaker. Ordet betyder att röra om och beskriver grunderna i tillagningen bra, sen finns det recept som går in på processen ännu djupare, där utvalda grönsaker förbereds inför stekningen på olika sätt. Till exempel kan vissa grönsaker kokas separat och sedan ihop så att varje grönsak smakar som sig själv. Det gemensamma målet är för de olika tillagningssätten

Marockanska sardiner i cous cous och Ratatouille Läs mer »

Sötpotatis, paprika, vitlök och kryddig la

Linsgryta med Merquez och persiljebulgur från systrarna Eisenman

Dagens middagsinspiration är definitivt den här ljuvliga linsgrytan hos Systrarna Eisenman, fotad av Ulrika Ekblom. Sötpotatis, paprika, vitlök och kryddig lammkorv hör till ingredienserna i denna hösthöjdare. Recept hittar du här och rå merquez hittar du hos La Gazelle i Hötorgshallen!  

Linsgryta med Merquez och persiljebulgur från systrarna Eisenman Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle)

Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt cookien, ett 90-tals barndomssnacks med en modern tvist enligt Fatma själv. Frestad? Dubai är en bit bort, men hos La

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle) Läs mer »

t alternativ till julbordet (eller inslag på

Nordafrikanskt julbord från La Gazelle

Alla firar inte nödvändigtvis jul men god mat finns det i alla länder och kulturer. Ett alternativ till julbordet (eller inslag på det) är det nordafrikanska köket, fyllt av läckra smaker och färger. Gyllengul Cous Cous Royale med saffran, smaragdgrön spenat- och fetaoströra med yoghurt och sötsyrlig Sahara-sallad med finhackade grönsaker, koriander och olivolja. Vispa ihop själv eller köp färdiglagad hos La Gazelle i Hötorgshallen.  

Nordafrikanskt julbord från La Gazelle Läs mer »

n La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris!

Hur många lunch- och middagsrestauranger kan stoltsera med att de lagar precis allt från grunden numera? Inte många. Men La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en utav dem. Varenda potatis skalas innan den gyllensteks och all persilja som garnerar rätterna är helt färsk och omsorgsfullt hackad för hand – inget är fryst eller färdiglagat. Hos La Gazelle är köerna ett faktum. Det går fort att få hjälp men sedan blir det kö bakom en precis

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris! Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

gör rätten saftig och alldeles oemotståndli

Couscous Royale i tagine hos La Gazelle

Vegetarisk Couscous Royale hos La Gazelle Couscous Royale är en marockansk och algerisk paradrätt som traditionellt serveras i en tagine; en lergryta med koniskt lock som gör att ångan fångas upp och droppar tillbaka på maten. Detta gör rätten saftig och alldeles oemotståndlig. Kryddor som saffran, muskot, ingefära, nejlika och kanel blandas med alltifrån oliver till päron, äpplen, russin och citrusfrukter. Allt ligger på en bädd av fluffig couscous och äts genom att pitabröd eller

Couscous Royale i tagine hos La Gazelle Läs mer »