Donburi Poke Bowl

För några veckor sedan gick vi igenom det hawaiianska matbegreppet lomi lomi och nu är det dags för Donburi. Poke bowls har blivit mäkta trendiga i Stockholm på senare tid, de är hälsosamma och färgranna – perfekta till lunch och dessutom har ett antal nya aktörer dykt upp som erbjuder Poke till lunch, inte minst Hötorgshallens egna Noodle Mama.

Ifall du vill laga en Poke själv så är grunden enkel. Ordet betyder ”dagens fångst från havet” vilket på stockholmska kan översättas till ”dagens fångst från saluhallen”. Att du lagar just en Dunbari innebär att du har ris i botten av din poke bowl och skuren, marinerad, rå fisk på toppen. Det är enkelt att göra och så väldigt gott, hemligheten ligger i marinaden:

Donburi Poke Bowl
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 3–4 dl jasminris eller sushiris
  • 200 g svarta bönor
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 liten habanero, fint hackad
  • 400 g tonfisk, en tonfisk som är grönlistad eller använd lax
  • 1–2 msk japansk soja
  • 1 msk teryikaisauce
  • 3–4 droppar sesamolja
  • 1/4 noriblad (kan uteslutas)
  • 50 g blandad finriven sallad
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • 60 g gari, inlagd ingefära
  • 2 dl edamamebönor
  • 40 g alfalfagroddar
  • koriander
  • 1 dl srirachamajonnäs (köp färdig eller blanda 2 msk srirachasås med 4 msk majonnäs)
Instructions
  1. Koka riset enligt förpackningen.
  2. Värm de svarta bönorna och blanda med hackad vitlök och chili och salta lätt.
  3. Skär tonfisken i fina kuber och lägg i en skål. Blanda med soja, teryiakisås och sesamolja. Strimla noribladen fint.
  4. Lägg sallad i portionsskålar och lägg på riset. Lägg på den svarta bönröran och den marinerade tonfisken. Strö över strimlade noriblad och sesamfrön. Lägg på gari, edamamebönor och groddar. Garnera med koriander. Ringla över srirachamayo.

Receptet av Elisabeth Johansson är från tidningen Hallen #14. Fotot är av Klas Sjöberg.