Arubanska pastechis – ett ostigt paradis i bröd

Är nyss hemkommen från Aruba och har blivit en maträtt rikare: Pastechi! Hade aldrig hört talas om denna frasiga, matiga snabbmatsdelikatess från Aruba tidigare. Har du?

aruba-pastechi-3
Berömda Pastechi House i Arubas huvudstad Oranjestad.

aruba-pastechi-8
Pastechi är en friterad, halvmåneformad, aningen söt, deg fylld med vanligtvis smält ost eller ost och skinka men den kan även innehålla biff, kyckling, eller fisk. Till konceptet inte helt olik empanadas.

I Aruba säljs pastechis i var och varannan kiosk eller supermarket, men i Sverige är de desto svårare att få tag på. Här nedan hittar du ett recept på originalvarianten. Ingredienserna, tillbehören och stämningen får du hos Latinamerikanska livsmedel och Mi Esquina. Sätt på lite salsa, blanda ihop en färgglad drink och frossa i ett par nybakade pastechis på arubanskt vis!

aruba-pastechi-7

Arubanska pastechis
 
Ingredienser
  • Brödet:
  • 9,5 dl mjöl
  • 1 msk. bakpulver
  • 1 tsk. salt
  • 1 msk. socker
  • 2 msk. vegetabiliskt matfett
  • 2 msk. margarin
  • 1 ägg
  • 2,4 dl vatten

  • Köttfyllningen:
  • 0,45 kg finhackat nötkött utan fett
  • 1 msk. margarin
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 1 liten grön paprika, finhackad
  • 1 selleristjälk, finhackad
  • 2 msk. russin
  • 1 msk. piccalilli stark röd paprika, finhackad
  • Soja, nymalen svartpeppar, spiskummin och muskot för smaken
Instruktioner
  1. Förbered brödet:
  2. Lägg alla ingredienser utom vatten i en stor skål.
  3. Blanda väl.
  4. Tillsätt vatten, lite i taget för att bilda degen.
  5. När degen är smidig, knåda väl.

  6. Förbered köttfyllning enligt följande:
  7. Lägg alla ingredienser utom nötkött i en stor stekpanna.
  8. Koka på medelvärme under omrörning tills lök och selleri är mjuka.
  9. Lägg till nötkött och koka upp under omrörning.

  10. Fortsätt med brödet:
  11. Kavla degen till ett tjockt lager och skär sedan ut cirklar omkring sju centimeter i diameter.
  12. Placera en matsked fyllning i mitten av hälften av cirklarna.
  13. Lägg på en till cirkel som lock.
  14. Fukta kanterna och tryck ihop cirklarna så gott det går.
  15. Vik eller rulla kanterna något.
  16. Stek pastechis i djupt, varm vegetabilisk olja tills de blivit gyllenbruna.

aruba-pastechi-2
Dröm dig in i det karibiska paradiset med ett par hemlagade pastechis.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rate this recipe: