På tal om Milkshakes

milkshake historia 1 Bilder ovanifrån: rosa sexlingar, pretzeldröm, dinerversionen och snabbmats-shaken.

Förra veckan vann @frokenazur en instagramtävling med ett bidrag som förde tankarna mot milkshakes. Denna dryck är så ruggigt god, men har fallit i glömska på senare tid. Numera förknippas den med tonår, high school-filmer och snabbmatsrestauranger och har fått stiga åt sidan för smoothies och juicer som erövrat marknaden på ett nästintill maniskt vis.

Men milkshaken har många goda kvalitéer. Förutom att den konnoterar lekfullhet och sommar så är den (rätt vispad) inte lika tung som smoothien och explosiv rent syrlighetsmässigt som juicen. Den kan i sina ljusa stunder vara både luftig och törstsläckande, perfekt för kommande soldagar (för visst kommer de väl någon gång?).

17756473849_95c0176152_h
Luftiga och lätta milkshakes med tillhörande recept hittar du här av Elsa Billgren.

När milkshaken först lanserades i slutet av 1800-talet var den varken luftig eller hälsosam, den gräddiga basen var föga förvånande gjord med alkohol i mixen, whisky närmare bestämt, och eftersom elektriska mixers ännu inte äntrat marknaden så var den handvispad och tjockare i konsistensen, likt en äggtoddy.

milkshake historia 2
Mixer redo med mjölkpulver och en riktigt hängiven 50-talsshake med toppande körsbär.

Den första elektriska blendern introducerades i början av 20-talet och ändrade milkshaken från grunden. Alkoholen byttes ut mot mjölkpulver och den tunna och puffiga drycken lanserades som en hälsodrink. Den som var sugen på något sötare kunde välja ett frostat alternativ och fick då med en släng glass i glaset.

50- och 60-talet blev milkshakens storhetstid. I USA serverades drycken på diners och vägkrogar, och utvecklingen i mixerväg gjorde den populär även i snabbmatsrestauranger där den kunde vispas ihop snabbare än någonsin. Den var lönsam att tillverka också, eftersom att den innehöll så mycket luft.

I Australien blev mjölkbarer ett fenomen och friskare kombinationer med mint och mynta blev populära stranddrycker. På 50-talet började konsistensen tjockna till sig igen och en specialitet på lunchkrogar i USA blev cement-shaken som gick att vända upp och ner utan att den droppade ur glaset. Den gräddiga glassdrinken fick för första gånget namnet frappe.

frappe milkshake historia
Frappe: kultur och kaffe.

Idag har milkshaken tagit sig in på många lyxigare restauranger, kockdesignade versioner med apelsinblomvatten, Valrhona-choklad och lokalt odlade, ekologiska bär serveras i finkretsar. Frappen lever och frodas på sitt håll och har blivit en lika självklar sommarsymbol som mjukglassen.

Så fram med mjöken, mixern och bären och brumma in våren – med eller utan grädde förstås!