Helgbak: Banana Split Cheesecake

Den här cheesecaken gör förstås barn glada, men framförallt dig själv. Du får nämligen gå loss med spritsen som en sann konditor, men ändå inom det beprövade dessertområdet Banana Split.

En semester- och fikaklassiker på samma gång helt enkelt. Gå all in med helgbaket innan jobb och skola dragit igång för fullt:

Banana Split Cheesecake
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
  • Botten:
  • 100 gram smält smör
  • 15 digestivekex
  • 3 msk kakao
  • Fyllning:
  • 450 gram creamcheese, till exempel Philadelfiaost
  • 3 väldigt mogna bananer, mosade
  • 4 msk grädde
  • 2 msk majzena
  • 4 ägg
  • ½ dl strösocker
  • Topping:
  • 100 gram mörk choklad
  • 2 msk grädde
  • Servera med:
  • maränger
  • vispad grädde
  • bananskivor
  • rostade mandelspån
  • röda körsbär
Instructions
  1. Blanda det smälta smöret med kakao, romlikör och digestivekex till en massa som du trycker ut över botten i en springform (20 cm i diameter). Ställ botten i kylen medan du fixar resten.
  2. Mixa bananer och cream cheese slätt till fyllningen, vispa ägg och socker pösigt och blanda försiktigt alla ingredienser.
  3. Toppingen: hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
  4. Visps grädde och häll över chokladen, rör tills den smälter, ställ åt sidan i rumstemperatur.
  5. Låt nu bottnen gå i ugnen 175 grader i cirka 10 minuter. Tag ut, och bred smeten över och grädda igen i drygt 30 minuter.
  6. Låt svalna. Vispa grädden till toppingen och lägg den i en spritspåse med stjärntyll. När kakan är helt sval spritsar du puffar av grädde, sätter ett rött bär i varje gräddpuff. Rippla över chokladen och strö till sist över mandelspånen och bananskivorna

Av Anette Rosvall. Foto av Klas Sjöberg. Från tidningen Hallen #12.