Gateau

Adventskalender lucka 7: Köpenhamnare med saffran

I lucka 7 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi något som kommer att passa utmärkt inför lussefikorna på intåg: wienerbröd med saffran från Gateau i Hötorgshallen. I norden kallas de oftast för wienerbröd medan de i USA går under benämningen Danish Pastry, eller danskt bakverk. I Wien däremot kallas de för Kopenhagener Plunder (vars närmaste översättning är ungefär junk food från Köpenhamn). Bullen kom till Köpenhamn i mitten av 1800-talet på grund av en strejk som […]

Adventskalender lucka 7: Köpenhamnare med saffran Läs mer »

Philly steak sandwich

Philly steak kommer ursprungligen från Philadelphia i Pennsylvania, USA där den ursprungligen serverades i så kallade luncheonettes, eller sandwich shops. Kort och gott är det en baguette fylld med rostbiff, oftast en finare variant som blivit uppskuren i en deli, tillsammans med nygrillad lök och smält ost. Redan på 30-talet ska de första philly steak-baguetterna ha serverats som resultatet av ett experiment i en korvkiosk och idag är den fylliga baguetten ett självklart inslag på

Philly steak sandwich Läs mer »

Säsongens bulle från Gateau

Hos Gateau i Hötorgshallen hittar du, förutom helt perfekta tårtor och glaserade bakelser, alltid säsongens olika produkter. Just nu är säsongens bulle den här lagom klibbiga Karlsbadersnurra. Wikipedia: Namnet Karlsbadersnurra kommer från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt. Karlsbaderbröd idag är det en vetedeg med extra tillsats av ägg och en del

Säsongens bulle från Gateau Läs mer »

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen

Efter första tuggan hörs ett genomgående ”mm…”. ”Grymt bra mandelmassa”, ”en perfekt semla”, ”Åh herre gud, himla god”, är några av kommentarerna. ”Älskar allt och vill äta den här för alltid utan att den tar slut”. Så lyder citaten från Metros semmelpanel, som gav Gateaus semla 5 av 5 möjliga poäng och därav korade den till årets bästa semla. Hurra för Gateau! Du hittar semlorna hos Gateau på Hötorgshallens gatuplan och ifall du vill göra

Årets bästa semla 2017 finns i Hötorgshallen Läs mer »

Och det är lite fallet på Gateau varje må

Wienerbröd med lingon och vaniljkräm

Jag gillar förändring, ända tills den tar ifrån en något riktigt gott förstås. Och det är lite fallet på Gateau varje månad, när deras bullar och wienerbröd byts ut på ett närmast grymt sätt. Vissa månader (ehm, januari) får gärna flyga förbi i en hiskelig fart men andra bakverk och bullar hade kunnat få stanna lite till… Som den här wiener-triangeln med lingon och vaniljfyllning från Gateau. Men som med allting bra så kommer den

Wienerbröd med lingon och vaniljkräm Läs mer »

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila

Bagare fick passa sig på 50-talet, så de inte åkte på en semmelböter. Fettisdagen är inte förräns om fyrtionio dagar (den 28 februari 2017) vilket betyder att du har över en månad på dig att testa och hitta en vinnare för självaste semmeldagen. Det händer ju inte så mycket annat i januari, återvändningen till vardagen innebär helt enkelt att en får fira det en har.. Det sägs att en svensk kung åt ihjäl sig på

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila Läs mer »

36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som f

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj

Säsongens Tarte hos Gateau är en drömsk rabarberpaj med jordgubbar. 36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som förgyller vilken trefika som helst. Den är perfekt att äta på konserthusets trappa eftersom att en får med en liten burk med vaniljsås. Pajen finns bara kvar till den 1 juni så skynda och fika! I juni lanseras en ny säsongstarte. Gateau hittar du på Hötorgshallens gatuplan.

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj Läs mer »

är de förgylls med saffran under december-må

Sockerkringlor med saffran från Gateau

Sockerkringlor är nog bland det bästa som finns. När de förgylls med saffran under december-månad blir de oemotståndliga. Varm glögg, sultanrussin och några nävar valnötter från årets skörd och så är helgfrukosten fixad. Tacka vet vi Gateau som bakar in i småtimmarna under månaden för att det ska kunna dofta jul i var hus. Gateau hittar ni på Hötorgshallens övre plan, ses imorgon!

Sockerkringlor med saffran från Gateau Läs mer »

så många kalas och bröllop denna tappra tår

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau

På fluffiga marängmoln vilar hallonkronan som en gloria – det är naturligtvis tal om den klassiska hallonmarängen från Gateau. Tänk så många kalas och bröllop denna tappra tårta har räddat. Enligt wikipedia äts tårtor främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Detta ädla syfte kan väl även appliceras på sommareftermiddagar, för vad annars behövs firas än värme, ljus och gröna innergårdar? Sockerkaksbottnen är fylld med vaniljgrädde och hallon och överdragen med italiensk maräng Studentbuffé-redo!

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau Läs mer »