Historia

Hötorgshallen är den moderna matmarknaden där stockholmarna njuter av matkultur från hela världen. Här köper de sin turkiska hamburgare, skämmer bort sin älskade med en Toast Skagen och ett glas vitt, här botaniserar de i italienska och jämtländska delikatesser, här hittar de svenska-tyska-engelska-polska-finska korvar, god glass, lyxig asiatisk mat, halalslaktat lamm, närfiskad fisk, närodlade grönsaker, skogsplockad svamp, hembakat bröd, nypressad juice och delikatesser de inte ens visste fanns.

Hötorgshallen är personlig, kunnig, rolig, oväntad, väldigt svensk och väldigt osvensk. Det är en mötesplats för alla som älskar mat- och dryckesupplevelser. Hötorgshallen är hela världens saluhall.

Hötorgshallen som den ser ut i dag stod klar 1958 och genomgick en ordentlig uppfräschning under 2012-2013.

Hötorget som plats har en lång och händelserik historia. Hötorget sägs ha ett geografiskt förflutet från Magnus Ladulås

Hötorgettid på 1200-talet, men fick sitt namn först 1644 och har till skillnad från många andra torg i Stockholm fått behålla det. Även i England och Tyskland har man haft sina "Hötorg". Varje liten ort hade en "haymarket" eller en "heumarkt".

Under 1670-talet begåvades Hötorget också med en stenbeläggning.

Från norr fanns en naturlig väg fram till torget. På den kom lantborna, upplänningarna, dalslänningarna och de långväga norrlänningarna. Söderifrån kom Gamla Hötorgshallenborgarna från stan och Hötorget kom därigenom att bli den naturliga mötesplatsen.

Bebyggelsen kring torget var blandad. Där fanns enkla hus med djurhushållning men också prydliga borgarhus. Från att ha haft en stark bondeprägel kom torget i slutet av 1800-talet att domineras av det borgerliga inslaget.

Innan den första saluhallen byggdes på 1880-talet var Hötorget indelat i två avdelningar. Den södra delen kallades Månglartorget och där såldes kött, fisk, grönsaker, blommor och enklare charkuterivaror.

Den norra delen kallades Bondetorget, där sortimentet varierade med årstiderna. Även mjölk och hö fanns att köpa. Hömarknaden fanns kvar ända fram till 1856 då den flyttade till Norrmalmstorg.

Under kalla vintrar kunde man ta en kopp kaffe i något av Hötorgets kaffestånd eller besöka Porterkaféet, som serverade en god porter för fem öre glaset. I Porterkaféet kunde man även ta sig en "pickadong", ett slags rött vin. Den kostade dock sjuttiofem öre litern.

Behovet av förbättringar på salutorget ledde till att den första Hötorgshallen uppfördes på 1880-talet. Byggarbetet pågick mellan 1880-1884. Väggar och tak var järnkonstruktioner och hallen mätte 50x31 meter, med en takhöjd på som högst 13 meter. Hallen hade 120 handlarplatser och lika många källare. Kostnaden för uppförandet var 298 000 kronor.

Den gamla saluhallen revs 1953 och den nya byggdes på samma ställe, en våning under markplanet. 1958 var det hela klart för invigning. Kung Gustav Adolf VI och massor av besökare närvarade. Köerna ringlade sig runt hallen med hundratals väntande.

Sedan dess har saluhallen genomgått flera förnyelser. Hötorgshuset har också byggts till.

Idag har hallen en stark internationell prägel med kök och specialiteter från hela världen.