Fredagsmiddag: Krispig falafel med hummus med hemgjord lins- och ärthummus

recept hummus peas linser
Varje vecka på torsdagar går Hötorgshallens nyhetsbrev ut med säsongsbetonad inspiration på veckans fredagsmiddag. Här i sidan kan du skriva upp dig som prenumerant och ta del av höstens alla recept och händelser i Hötorgshallen —>

(Eller så hittar du prenumerationsknappen längre ner i bloggen, under alla inläggen ifall du läser på mobilen).

Och här kommer gårdagens recept för dig som inte är en prenumerant ännu. Temat var falafel, få saker är ju så goda som dessa vegetariska, krispiga och varma bullar, speciellt när de serveras med en redig klick fluffig hemlagad hummus… Tänk New York, en varm pitabrödswrap i handen och strålande sol

Krispig falafel med hummus med hemgjord lins- och ärthummus
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
  • Ingredienser, allt i bilden ovan:
  • 8–12 falafel
  • 1 sats linshummus
  • 1 sats ärthummus
  • 4–6 stora pitabröd
  • 400 g blandade oliver, svarta, gröna färska Nocarella från Sicilien
  • 4–6 fefferoni
  • 4–6 små fetaostfyllda röda paprikor
  • 1 rödlök skivad i tunna skivor
  • 1 gemsallad
  • Linshummus:
  • 4-6 portioner
  • 3 dl kokta röda linser
  • 1 dl kokta kikärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ett par droppar citronsaft
  • Ärthummus:
  • 4-6 portioner
  • 3 dl gröna ärtor
  • 1 dl kikärtor på burk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Instructions
  1. Gör så här, Linshummus:
  2. Mixa kokta linser (se till att pressa bort vatten innan), kikärtor och vitlöksklyftor.
  3. Tillsätt oljan under mixningen. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. ett par droppar citron.
  4. Gör såhär, Ärthummus:
  5. Mixa kokta linser (se till att pressa bort vatten innan), kikärtor och vitlöksklyftor.
  6. Tillsätt oljan under mixningen. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. ett par droppar citron.
 

hummus-tel-aviv-marknad messa-tahini-parfait-recipe
Hummus äts som huvudrätt i Tel Aviv, Israel. Och som efterrätt (beprövat och mer än godkänt Tahini parfait-recept hittar du här det).

Bild 1: Recept av Elisabeth Johansson Foto av Klas Sjöberg. Ur Hallen nr 10.

 

Följ min blogg med Bloglovin